Privatlån – lån utan säkerhet

Ett privatlån, tidigare blancolån, är en låneform för privatpersoner som har ett behov av att låna en summa mellan 10 000 kr och upp till 300 000 kr. Lånet som man får utan säkerhet är avsett för konsumtion vilket innebär att låntagaren kan använda lånet helt efter eget tycke och behov och inte behöver redogöra för vad pengarna ska användas till.

Banker och finansbolag tillhandahåller privatlån med lite olika villkor. Räntan ligger på runt 14 % och lånets löptid brukar vara mellan 12 månader upp till 120 månader.

Grunden för lånet

Eftersom privatlån är ett lån utan säkerhet så är det låntagarens kreditbedömning som ligger till grund för lånet. Låntagaren ska vara myndig, ibland ha fyllt 20 år, och ha en fast inkomst som utifrån vissa kalkyler ska räcka till för att återbetala lånet. Utöver det ska låntagaren ha en bra kredithistorik sedan tidigare.

Det finns dock några långivare som accepterar låntagare med ordnad ekonomi, men som har betalningsanmärkningar, dock brukar dessa få betala en lite högre ränta för sina lån.

Amortering och ränta

Ett privatlån amorteras med en fast summa varje månad till dess att lånet och räntan är helt återbetalt. Ju längre lånetid desto mer ränta erlägger man totalt vilket innebär en högre kostnad för lånet. Om man har möjlighet och kan betala ett högre belopp varje månad så blir lånet billigare.

Utöver ränta så får låntagaren även betala en uppläggningsavgift, som varierar mellan någon hundralapp upp till en tusenlapp, och aviseringsavgifter på mellan 15-30 kronor per amortering.

Utbetalning

Ett privatlån tar ungefär 3-14 dagar att få utbetalt, efter ansökan, men man får oftast ett förhandsbesked inom ett dygn som talar om i fall man får lånet beviljat eller inte.

Privatlån är en bra och en relativt billig låneform för den som behöver en större summa för att köpa en något, kanske renovera sin bostad eller har behov av att göra något som man normalt inte har råd med. Eftersom man inte behöver lämna någon säkerhet för lånet så kan vem som helst, som klarar en kreditprövning, låna pengarna och konsumera lånet helt utifrån eget behov.