Ekonomiska svårigheter, testa vår unika lånekalkylator

Lånekalkylatorn tar fram de kreditgivare som du har störst möjlighet att få ett lån hos. Listan på kreditgivare genereras utifrån din specifika ekonomiska situation och den baseras på uppgifter så som inkomst, antalet kreditupplysningar o.s.v.

Lånekalkylatorn

Jag behöver låna:

Ekonomisk kris

Att hamna i ekonomisk kris är något som kan hända alla. Livet är långt och det finns många händelser som kan göra att man kommer i ekonomiskt trångmål. Så här kan du läsa om några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig i din situation.

Ofrivillig arbetslöshet, sjukdom, en skilsmässa, alltför vidlyftig belåning – orsakerna till att man kan hamna i ekonomisk kris är många. Oavsett om man har försatt sig i knipan på egen hand eller på andra sätt har hamnat i ett svårt ekonomiskt läge gäller det emellertid att snabbt vidta åtgärder för att mildra effekterna. En kris är per definition något som måste åtgärdas, och det snabbt.

Vad händer om man inte betalar sina räkningar

Först får man en påminnelse. Därefter skickas den allt som oftast till inkasso, med höga avgifter som följd. Statliga verk framförallt skickar inte till inkasso, utan efter påminnelse direkt till kronofogden. Dessa måste alltså betalas direkt vid påminnelse. Väl hos inkasso kan man oftast få en avbetalningsplan om man hör av sig till dem.

Vad kan man göra mer?

Det finns några saker att kika närmare på när en ekonomisk kris i privatekonomin är ett faktum. Här nedan kan du läsa om några tips på hur du kan lösa situationen.

Det handlar om att:

  • Försöka öka inkomsterna
  • Skära ner på utgifterna
  • Kontakta borgenärer
  • Samla lån

Öka inkomsterna

Om du befinner dig i en ekonomisk kris är det av vikt att du ser till att ha kontanter så att du klarar av vardagen. Om du har varit smart att spara ihop till en buffert är det dags att ta den i anspråk. Om du inte har en buffert måste du försöka hitta andra sätt att få loss kontanter för utgifter i vardagen. På kortare sikt är det en idé att försöka sälja av saker du inte behöver. Genom en inventering i förrådet kan du nog enkelt hitta en hel del saker att sälja. På lite längre sikt finns anledning att se på hur du kan öka inkomsterna på månadsbasis.

Skära ner på utgifterna

Kopplat till ovan är att du i en ekonomisk kris måste vara noga med att hålla ner utgifterna. För varje ny utgift riskerar du nämligen att hamna ännu djupare i krisen så det gäller att du verkligen håller i plånboken. Om krisen är av en lite djupare natur är det idé att vända på varje krona.

Kontakta borgenärer

Den som hamnar i ekonomisk kris har ofta en hel del skulder. Det kan handla om såväl bolån som privatlån, avbetalningsköp, snabblån och andra mindre krediter. Alla långivare vill ha tillbaka sina pengar, men det är få långivare som egentligen ser någon vits med ett långdraget indrivningsförfarande genom inkasso och kronofogden. Det finns därmed en chans att genom en kontakt med respektive långivare förhandla fram exempelvis lite mer överkomliga avbetalningsplaner. Inte sällan finns också möjligheten att frysa räntan för en tid framöver.

Samla lån

Ett annat tips för att få ner månadskostnaderna i det fall du har ett större antal olika skulder är att samla en större mängd smålån och krediter i ett större lån, ett så kallat samlingslån. Med ett samlingslån, som är i form av ett privatlån utan säkerhet, får du loss pengar för att täcka den utestående skulden på de mindre krediterna. Eftersom räntan på ett privatlån på ett större belopp (åtminstone i nästan alla fall) är lägre än genomsnittet för kortare krediter på mindre belopp minskar lånekostnaden.

Nödlån.se © 2024 - Om oss - Integritetspolicy - Allmänna villkor - Kontakta ossTwitter