Fakta – Blancolån och snabblån

De lån som är de vanligaste förekommande lånen är konsumtionslån, lån som bland annat privatlån eller snabblån som man kan få relativt snabbt och som inte kräver någon säkerhet och som används för privatkonsumtion.

Privatlån/blancolån

Privatlån eller blancolån som det även heter, är ett lån som är anpassat för privatpersoner som har ett behov av att låna pengar för att göra ett inköp eller utföra renoveringen eller liknande. Ett lån som egentligen inte är avsedd för ett specifikt objekt utan kan användas precis som låntagaren själv önskar.

Nya svenska tusenlappen för 2018

Ett lån utan säkerhet
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och tillhandahålls av banker, och finansbolag. Man kan låna allt från cirka 10 000 kronor upp till cirka 600 000 kronor. Varje person som ansöker om ett privatlån kreditbedöms och den är den kreditbedömningen som ligger som grund för hur mycket just denna person kan låna och vad lånet kostar.

Det betyder att en person med god inkomst och en i övrig klanderfri kredithistorik kan låna maxbelopp till relativt låga räntor. Den som har lite sämre kreditvärdighet kan låna lägre belopp och oftast till en lite högre ränta. Skälet till denna särbehandling ligger i att lånet är helt utan säkerhet och det är enbart den som lånar som är garant för återbetalningen.

Ränta och amortering
Ett privatlån består av en fast ränta som löper med en räntesats på mellan cirka 12 % upp till cirka 20 % per år. Det tillkommer en uppläggningsavgift för lånet och vanligtvis även aviseringsavgifter i samband med amortering.

Amorteringen sker månadsvis mot ett fast belopp över en fast amorteringstid som kan vara mellan 12-60 månader. Handläggningstiden för ett privatlån varierar mellan olika långivare, men normalt brukar det ta mellan 1-5 dagar att få sina pengar utbetalda, dock brukar man kunna få ett förhandsbesked om i fall man får lånet beviljat eller inte inom 24 timmar.

Snabblån

Snabblån, även kallat smslån, microlån, smålån eller kontantlån, är ett lån som vänder sig till personer som har ett plötsligt uppkommit behov av att snabbt få tillgång till kontanter på mellan 100 kr upp till ca 30000 kr.

Ett snabblån kan man ansöka om på Internet eller per sms, dygnet runt, sju dagar i veckan, och man får besked direkt i samband med ansökan om man beviljats lånet eller inte. Utbetalningen av lånet sker ofta inom några minuter, under låneföretagens öppettider, dock senast nästkommande vardag. Dessa lån är sista vägen om det känns omöjligt att få lån.

Ett tillfälligt lån
För snabblån krävs inga säkerheter utan en kreditprövning görs i samband med ansökan. Snabblån är lån med snabba utbetalningar och med korta kredittider. Man får 30 dagar på sig att betala tillbaka sitt snabblån, vilket innebär att ett snabblån ska ses som ett tillfälligt lån till dess att lönen kommer.

Fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och i övrigt en klanderfri kredithistorik är ett krav hos de flesta snabblåneföretagen men det förekommer vissa företag som lånar ut pengar även till de som har betalningsanmärkningar eller låg inkomst. Vilka dessa bolag är kan man bland annat hitta på sajter som jämför smslån.

Höga kostnader
Ett snabblån kostar dock ganska mycket att ta, uppläggningsavgift, ränta och eventuellt ansökningsavgift brukar ligga på mellan 10 % upp till 20 % mot det belopp man lånar, det innebär att om man lånar 3 000 kr så betalar man tillbaka upp till 3 600 kr efter 30 dagar. Detta innebär att den effektiva årsräntan för snabblån ofta överstiger 1 000 % per år, men den effektiva räntan blir lite missvisande att räkna per år, jämfört med traditionella lån som löper årsvis, då det är ett kortfristigt lån på en månad.